vier culturele instellingenéén organisatie
Educatie Educatie
Museum Flehite Foto: Henry Krul Museum Flehite

Het erfgoed, de geschiedenis en kunst van je eigen stad: in hét stadsmuseum van Amersfoort werken de leerlingen van alle leeftijden en niveaus aan de ontwikkeling van hun historisch besef.

Tijdens een rondleiding en/of workshop bij een van de wisselende kunsttentoonstellingen ervaren de leerlingen dat zij over een kunstwerk een mening kunnen vormen, die verder gaat dan ‘mooi’ of ‘lelijk’. Onze gespecialiseerde museumdocenten hebben veel aandacht voor ervarend en ontdekkend leren. Voor enkele projecten komt het museum naar school!

Meer over educatie bij
Museum Flehite

Kunsthal KAdE Kunsthal KAdE

Bij Kunsthal KAdE staat hedendaagse kunst nooit ver van je bed! In onze educatieve programma’s brengen we leerlingen en kunst bij elkaar middels opdrachten, vragen en gesprek. Of je nu docent bent op het PO, SBO, VO of VSO, of pedagogisch medewerker op de BSO; je kunt met je leerlingen bij ons terecht voor interactieve rondleidingen, kunstwijzers, voorbereidende lessen en maatwerk.

Elke vier maanden haalt KAdE kunst van over de hele wereld naar Amersfoort. Telkens gaat er een nieuwe wereld voor je open.

Meer over educatie bij Kunsthal KAdE

Mondriaanhuis Mondriaanhuis

Van kleuters tot het MBO: het Mondriaanhuis biedt voor verschillende doelgroepen een passend educatieprogramma. In het geboortehuis van Piet Mondriaan reizen de leerlingen door het leven van de eigenzinnige pionier van abstracte kunst. Van Amersfoort naar Amsterdam en via Parijs uiteindelijk naar New York. De leukste manier om te leren is zelf onderzoeken, experimenteren en uitvoeren. Leerlingen gaan daarom in het museum actief aan de slag en kunnen ook zelf een kunstwerk maken.

Meer over educatie bij het Mondriaanhuis

FASadE FASadE

Met leren kijken naar architectuur kun je niet vroeg genoeg beginnen. FASadE ontwikkelt opdrachtboekjes voor kinderen uit groep 7-8 van de basisschool, behorend bij architectuurroutes die voor volwassenen zijn gemaakt. Zo kunnen gezinnen op stap en valt er voor ouders en kinderen van alles te ontdekken. Op aanvraag kan een museumdocent van Amersfoort-in-C een architectuurles in de klas verzorgen. De opdrachtboekjes kunnen dan in klasverband worden gemaakt.

Meer over educatie bij FASadE

Educatie

Museum Flehite, Mondriaanhuis, Kunsthal KAdE en FASadE zijn drie musea en een forum voor architectuur in Amersfoort. Iedere organisatie met een eigen karakter en verhaal.  Op de website van ieder museum (zie links hierboven) vind je meer informatie over het educatief aanbod. Ook vind je daar contactgegevens van de educatiemedewerkers. Zij denken graag met je mee als je specifieke wensen hebt voor een programma op maat.

Je bezoek voorbereiden

Lesson Up

Bereid je museumbezoek voor met een interactieve, digitale les in de klas! Op ons gezamenlijke LessonUp-kanaal vind je lessen bij de vaste collecties en bij tijdelijke tentoonstellingen.

Naar LessonUp

Gezamenlijk aanbod

Kijk, kunst!

Amersfoort staat vol met kunstwerken. In musea, maar ook op straat, is veel te zien. Met Kijk, kunst! ontdek je samen met je leerlingen twaalf bijzondere kunstwerken in Amersfoort. Door middel van deze ‘digitale scheurkalender’ voor op het digibord tover je laagdrempelig en op eigen gelegenheid kunst tevoorschijn in de kals. Aan de hand van vragen, filmpjes en opdrachten leren jullie samen kunst te bekijken en bespreken.

Bekijk het programma